VO-College

Återcertifieringar hösten 2024

återcertifierade 2024

Fyra regionala VO-College har gått in i en ny certifieringsperiod som sträcker sig fem år framåt i tiden till 2029. Vi gratulerar VO-College Sörmland, Kalmar län, Kronoberg och Gävleborg för sitt arbete med att ta ytterligare steg i samverkan och möta utmaningarna med kompetensförsörjning inom vård och omsorg med framförhållning och kvalité.  

Först ut var Sörmland som tog emot certifierarna i Nyköping under två dagar. En dag för möte med lokal styrgrupp Södra länsdelen Sörmland och en dag med den regionala styrgruppen. I Kalmar län besökte vi Oskarshamn och lokal styrgrupp för Norr Kalmar län och den regionala styrgruppen i Kalmar. Angelica Zaiter är ny processledare i Kalmar län och fick rivstarta sitt nya jobb med en återcertifeirng. I Kronoberg gick färden till Ljungby och lokal styrgrupp i Västra Kronoberg och regionalt besök i Växjö. Våren avslutades med besök i Gävleborg där Söderhamn höll i båda dagarna med lokalt och regionalt möte i styrgrupperna.

Dessa VO-College har flera gemensamma utmaningar vilket man bland annat kan se i deras målformuleringar som handlar om attraktiva utbildningar och jobb, fler som utbildar sig, språkutveckling och kvalité. Tankarna förenar dem även i antalet mål och de har satt upp tre mål vardera som är gemensamma regionalt och lokalt men med olika aktiviteter. Varje VO-College väljer själv hur många mål de vill ha samt om de ska vara gemensamma eller inte regionalt och lokalt. Vanligt är 3-5 mål. Fördelen med att begränsa sig till ett fåtal mål är att samverkan fokuserar på det som man är överens om är viktigast under kommande femårsperiod. Till varje mål hör en rad aktiviteter som skiljare sig åt regioalt och lokalt. De regionala aktiviteterna är mer övergripande och ska ha ett strategiskt perspektiv så att regional VO-College fungerar som stöd för lokala VO-College. De lokala aktiviteterna är i linje med de regionala men speglar en lokal och operativ nivå.

Mål för den nya certifieringsperioden

Sörmland

Mål 1 Hållbara utbildningar och arbetsliv inom vård och omsorg  
Mål 2 Vård och omsorg är en attraktiv och efterfrågad bransch 
Mål 3 Språkutvecklande utbildningar och arbetsplatser inom vård och omsorg

Kalmar län

Mål 1 Kompetensutveckling av befintlig personal
Mål 2 Fler sökande till utbildningarna
Mål 3 Öka genomströmningen av godkända elever/studerande i utbildningarna

Kronoberg

Mål 1 Synliggöra och marknadsföra vård- och omsorgsbranschen
Mål 2 Vård- och omsorgsutbildning med kvalitet och framtidsinriktning
Mål 3 Stärka arbetet kring lärande och kompetensutveckling

 Gävleborg

Mål 1 Utvecklande och hållbart arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg
Mål 2 Flexibla och kvalitativa utbildningar som möter arbetsgivarnas behov av kompetens
Mål 3 Attraktiva utbildningar och arbete inom vård och omsorg

 

VO-College
Föreningen Vård- och omsorgscollege

Org.nr. 802464-0149

info@vo-college.se

Följ oss

Vissa av sajtens bilder kommer frånFreepik.com
Utvecklat avacczo.com