I göteborgsregionen finns sedan flera år huvudhandledarorganisationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för sjuksköterskor och undersköterskor samt inom äldreomsorgen och funktionsstöd i Göteborg. Det har visat sig vara en uppskattad väg för samverkan mellan arbetsplatser och utbildningsanordnare.
I Göteborgsregionen använder man sig av plattformen praktikplatsen och organiserar samverkansmöte för apl/LIA en gång per termin. Här deltar huvudhandledare och studierektorer för att diskutera hur platserna ska fördelas mellan utbildningsanordnare samt dela nyheter och information.
Ulrika Sjövall som är processledare i Göteborgsregionen berättar :
— Samverkan har blivit mycket bättre och enklare för verksamheterna där huvudhandledarna har huvudansvaret för att se till så att platser läggs in i praktikplatsen. Det har också bidragit till bättre kommunikation med utbildningsanordnare.
Vi har haft en arbetsgrupp med representation av huvudhandledare, lärare och från verksamheter som har arbetet med nya apl-underlag. Nu skall vi ha en återträff under VO-Collegeveckan för dem som gått utbildningen och kommer då att starta upp nätverk mellan de olika huvudhandledarna i Göteborgsregionen.
Huvudhandledare har kommit att bli en stor tillgång i att stötta handledare och elever så att elevens apl blir så bra som möjligt. Det är idag många som ser möjligheten att bli huvudhandledare som ett givande sätt att utvecklas i arbetet.
Den uppskattade formen för samverkan har fått allt fler kommuner att vilja starta sin huvudhandledarorganisation. Efter två års verksamhet har idag 4 av 9 lokala VO-College i Göteborgsregionen bildat huvudhandledarorganisationer.
----------------------
För dig som vill läsa mer i ämnet vill vi rekomendera VO-College handledarutbildning.
Utbildningen Steg 3 handledare kan vara en bra grund för arbetet som huvudhandledare.