I år är det tio år sedan VO-Collegeveckan gjordes för första gången. Sedan dess har vecka 42 kommit att bli en av årets absoluta höjdpunkter inom VO-College för att lyfta vård- och omsorgsbranschen. Sammantaget blev det i år en vecka fullspäckad med inspiration och synliggörande av yrken och utbildningar inom vård och omsorg för att få fler att söka sig till branschen.
Axplock ur veckans aktiviteter
Under VO-Collegeveckan besökte Maria Dejevik och Olga Orrit från kansliet VO-College Blekinge. Under två dagar låg fokus på samverkan, handledarutbildningen och språkombud. Maria Appelskog som är ordförande i styrgruppen i VO-College Blekinge inledde båda dagarna och lyfte vinster av samverkan för skolor, verksamheter och elever.
Olga Orrit besökte också VO-College Fyrbodal för en inspirerande dag med fokus på språkombudens betydelse inom vård och omsorg. Där träffades språkombud och chefer på en gemensam nätverksträff. Under dagen diskuterades hur man kan arbeta för att främja språklig mångfald och stärka kommunikationen på arbetsplatserna.
Vård- och omsorgscollege Stockholmsregionen höll i den uppskattade VO-Collegedagen för att synliggöra möjligheter inom vård- och omsorg och inspirera för framtiden. Det blev en riktig succé! Karolinska Institutet var värd för dagen som hade över 500 personer anmälda, varav majoriteten elever i slutet av sin vård- och omsorgsutbildning, och ca 70 studie- och yrkesvägledare.
I VO-College Östra Skaraborg hölls en stor branschdag. Över 200 elever och studerande från gymnasieskolor och yrkesvux deltog under dagen där de fick möta sina potentiella arbetsgivare. Genom miniseminarier fick deltagarna inblick i hur det är att arbeta i socialpsykiatri, inom funktionshinderområdet, på äldreboende, i hemtjänst och på neonatalavdelningen på sjukhuset.
I Skåne lyftes det viktiga arbete som görs inom VO-College samverkan på flera sätt. Bland annat genom visningar av en serie filmer som VO-College Skåne tagit fram tillsammans med lokala college för att synliggöra vård- och omsorgsyrken och utbildningar inom Skåne.
På flera platser runt om i landet hölls olika aktiviteter där man erbjöd elever att prova på olika vård- och omsorgsyrken. Bland annat i Västernorrland där enhetschefer och bemanningsenheten besökte skolor för att erbjuda vad man kallar "prova-på jobb" under elevernas höstlov. Det blev uppskattade besök som genererade i att många elever blev intresserade av att jobba inom vård och omsorg.
Det här är bara några exempel ur den betydelsefulla kraftsamling som genomfördes under veckan för att synliggöra vård- och omsorgsyrkens möjligheter och stärka kompetensförsörjningen.
Är du nyfiken på att läsa mer om VO-Collegeveckan 2024? Läs vidare om aktiveteterna som gjordes inom regionala VO-College runt om i landet här: