Elever inom vuxenutbildningen har ofta med sig gamla betyg i enstaka kurser. Skolverket har föreskrifter för hur dessa ska bedömas och har tagit fram en motsvarande lista som beskriver vilka tidigare kurser som motsvaras av nya och kan tillgodoräknas. Föreskrifterna beskriver också hur betyget enligt den tidigare betygsskalan ska omvandlas när flera gamla kurser motsvarar en eller flera nya kurser. Läs mer på Skolverkets hemsida och ladda ner motsvarande listan
I de fall eleven inte läser för att få en gymnasieexamen utan för att få diplom från Vård- och omsorgscollege kan äldre kurser inom vård och omsorg med poäng, räknas med. Det är då de gamla poängen som eleven kan tillgodoräkna sig av i diplomet. För svenska och samhällskunskap gäller andra regler.
Om kursen inte anses vara likvärdig kan eleven validera hela eller delar av kursen mot betyg i nuvarande system. Valideringen ska göras enligt VO-College nationella riktlinjer för validering. Utbildare som är certifierade i VO-College har rätt att ge diplom till elever som läst minst hälften av sin utbildning i ett VO-College och för övriga krav för diplom.
Svenska – Godkänt betyg i Svenska 1/Svenska 1 som andra språk är obligatoriskt för diplom. Elever som har betyg i svenska på gymnasial nivå eller ett omdöme som motsvarar godkänd från folkhögskola får tillgodoräkna sig 100 poäng till diplomet.
Betyg utfärdade med skalan 1-5 räknas som godkänt oavsett vilket betyg eleven har fått och räknas som 100 poäng.
Betyg i Norska på gymnasienivå är likvärdigt med svenska och kan räknas i diplomet med 100 poäng.
Samhällskunskap – Kunskapen om hur det svenska samhället fungerar är viktigt för alla som jobbar inom vård och omsorg. Därför är det obligatoriskt att läsa Samhällskunskap med lägst 50 poäng på gymnasial nivå. Elever som har betyg i svensk samhällskunskap på gymnasial nivå eller har ett omdöme som motsvarar godkänd från folkhögskola får tillgodoräkna sig 50 poäng till diplomet. Betyg utfärdade med skalan 1-5 räknas som godkänt oavsett vilket betyg elven har fått.
Psykologi – Godkänt betyg i psykologi är obligatoriskt för diplom. Elever som har betyg i psykologi på gymnasial nivå eller ett omdöme som motsvarar godkänd från folkhögskola får tillgodoräkna sig 50 poäng till diplomet. Betyg utfärdade med skalan 1-5 räknas som godkänt oavsett vilket betyg elven har fått.
Kursen vård och omsorg specialisering ersätter gymnasiearbetet från 1 juli 2020
Sedan 1 juli 2020 är kursen vård och omsorgsspecialister 100 poäng inom vuxenutbildningen. Kursen är en obligatorisk del av det nationella yrkespaketet på 1500 poäng. Det är också obligatoriskt för examen från Vård- och omsorgscollege. Läs mera om förändringen i diplomregler och yrkespaket.
Gymnasiearbetet ingår i yrkesexamen
Gymnasiearbetet ingår i vuxenutbildningen om eleven läser mot en yrkesexamen, 2 400 poäng. När en elev läser mot yrkesexamen inom vård och omsorg kan gymnasiearbete ingå i diplomet på 1 500 poäng istället för vård och omsorg – specialist på 100 poäng. Även efter